Skip to main content

SDLC/SEPM MCQs based on UML, Extreme Programming, Agility, Development Models

Hello Everyone!


The MCQs are based on basics of Software Project Management. The topics included are UML Diagrams, SRS (Software Requirements Specification), Software Development Models, Agility, Scrum and Extreme Programming. These are the general topics in Software Development Life Cycle (SDLC), also known as Software Engineering and Project Management (SEPM).



Q 1) Which view in architectural design shows the key abstraction in the system as objects or classes?

a. Physical
b. Development
c. Logical
d. Process

Solution: c) Logical


Q 2) What describes the data and control to be processed?

a. Planning process
b. Software scope
c. External hardware
d. Project complexity

Solution: b) Software scope


Q 3) Which of the following is a building block of UML?

a. Things
b. Relationships
c. Diagrams
d. All of the mentioned

Solution: d) All of the mentioned


Q 4) The UML was designed for describing _____.

a. Object oriented systems
b. Architectural design
c. SRS
d. Both object oriented systems and Architecture design

Solution: d) Both object oriented systems and Architecture design


Q 5) Which of the following process ensures that version of systems and components are recorded and maintained?

a. Codeline
b. Configuration control
c. Version
d. Workspace

Solution: b) Configuration control


Q 6) Which diagram in UML emphasizes the time-ordering of messages?

a. Activity
b. Sequence
c. Collaboration
d. Class

Solution: b) Sequence


Q 7) Which requirements are the foundation from which quality is measured?

a. Hardware
b. Software
c. Programmers
d. None of the above

Solution: b) Software


Q 8) Which of the following is an important factor that can affect the accuracy and efficacy of estimates?

a. Project size
b. Planning process
c. Project complexity
d. Degree of structural uncertainty

Solution: a) Project size


Q 9) Which of the following categories is part of the output of the software process?

a. Computer programs
b. Documents that describe the computer programs
c. Data
d. All of the above

Solution: d) All of the above


Q 10) What combines procedures and tools to manage different versions of configuration objects that are created during the software process?

a. Change control
b. Version control
c. SCIs
d. None of the above

Solution: b) Version control


Q 11) Which of the following are the valid relationships is use case diagrams?

a. Generalization
b. Include
c. Extend
d. All of the above

Solution: d) All of the above


Q 12) Which of the following is not an adaptation criteria for software projects?

a. Size of projects
b. Customers complaints
c. Project staff
d. Mission criticality

Solution: b) Customers complaints


Q 13) Which of the following is not a SQA plan for a project?

a. Evaluation to be performed
b. Amount of technical work
c. Audits and reviews to be performed
d. Documents to be produced by the SQA group

Solution: b) Amount of technical work


Q 14) What evaluates the risk associated with the technology to be implemented as part of project scope?

a. Concept scoping
b. Preliminary concept planning
c. Technology risk assessment
d. Customer reaction to the concept

Solution: b) Preliminary concept planning


Q 15) Which of the following processes is concerned with analyzing the costs and the benefits of proposed changes?

a. Change management
b. Version management
c. System building
d. Release management

Solution: a) Change management


Q 16) Which method recommends that very frequent system builds should be carried out with automated testing to discover software problems?

a. Agile method
b. Parallel compilation method
c. Large systems method
d. All of the mentioned

Solution: a) Agile method


Q 17) A sequence of baselines representing different versions of a system is known as ______.

a. System building
b. Mainline
c. Software Configuration Item (SCI)
d. None of the mentioned

Solution: b) Mainline


Q 18) Architectural design is a creative process satisfying only functional requirements of a system.

a. True
b. False

Solution: b) False


Q 19) Software configuration management can be administered in several ways. These include ____.

a. A single software configuration management team for the whole organization
b. A separate configuration management team for each project
c. Software Configuration distribution among the project members
d. All of the mentioned

Solution: a) A single software configuration management team for the whole organization


Q 20) Which of the following is not a maturity level in CMM?

a. Design
b. Repeat
c. Managed
d. Optimizing

Solution: c) Managed


PAGE 1  |  PAGE 2  |  PAGE 3  |  PAGE 4

Comments

Popular posts from this blog

Android Architecture Stack

Hello Everyone! In this article we are discussing about the android architecture. It is essential for all the android application developers to understand the android architecture to get a clearer idea about the structure on which the application is made. From the exam point of view, the android architecture stack question has been asked several times (sometimes along with the Dalvik Virtual Machine ). Android operating system is a stack of software components which is roughly divided into five sections and four layers. The five sections of android architecture are- Linux kernel Libraries Android Runtime Application Framework Applications This is a layered architecture with each section having a different functionality. A) Linux Kernel - It is the bottom most layer of the architecture. This is the kernel on which android is based. This layer provides a level of abstraction between the hardware devices. It also contains all the l...

UML - Use Case Diagram for Vending Machine

Hello Everyone! Here is an example of an Use case Diagram of a Vending Machine System. Problem Statement - A vending machine accepts coins for variety of products. The user selects the drinks from products available through selection panel. If the drink is available the price of the product is displayed. The user then deposits the coins depending on the price of the product. Coin collector collects coin after stipulated time the controller will compare the deposited coin with price. If amount deposited is less than price then error message will be displayed and all deposited coin will be dispensed by the coin dispenser else the drink will be dispensed by the product dispenser. Check out other UML (Unified Modeling Language) Diagrams - Class Diagram   Object Diagram   Sequence Diagram Collaboration Diagram   Activity Diagram   State Diagram   Component Diagram   Deployment Diagram  

Mumbai University/BE IT/User Interaction Design/Process of Designing, Prototyping and Construction/Multiple Choice Questions - Part 3

Hello Everyone! This article is based on the common Multiple Choice Questions related to User Interface Design. The MCQs are based on the Module 4 of the syllabus- Process of Designing, Prototyping and Construction. From the University Exam point of view, these MCQs were given as question bank in the 2020 Mumbai University-BE-Information Technology Exam for the subject- User Interface Design. The MCQs set is prepared from taking different cluster data. Q 1) The use of touch in the interface is known as _______. a. Haptic Interfaces b. Multimedia Interface c. Multimodal Interface d. Gesture Interface Solution: a) Haptic Interfaces ...