Skip to main content

IoE (Internet of Everything) - RFID Question Bank and Solution (MCQs) for Mumbai University Examination Information Technology Semester 8 - Part 2

Hello Everyone!
This article is based on the Multiple Choice Questions related to IoE topic RFID.

These MCQs were given as question bank in Mumbai University-BE-Information Technology-Semester 8 Exam for the subject- Internet of Everything. These MCQs are related to topic Radio Frequency Identification.




Q 1) How many multi-access methods can be used in RFID Technology?

a. 3
b. 1
c. 2
d. 4

Solution: d) 4

Q 2) RFID stands for ______.

a. Radio Frequency Identification
b. Real Frequent Identification
c. Required Frequency Identification
d. None of the above

Solution: a) Radio Frequency Identification

Q 3) _______ tags typically have read/write capabilities; tag data can be rewritten and/or modified.

a. Passive tags
b. Super Active tags
c. Active tags
d. Extra Active tags

Solution: c) Active tags

Q 4) The EPC in RFID terminology refers to

a. Electronic Product Code
b. Electromagnetic Process Control
c. Electromagnetic Process Coding
d. Electromagnetic Point Code

Solution: a) Electronic Product Code

Q 5) Ultra-High Frequency Systems operate between __________ and microwave frequencies between _________.

a. 400 and 1000 GHz, 2.4 and 2.5 MHz
b. 400 and 1000 GHz, 2.4 and 2.5 GHz
c. 2.4 and 2.5 GHz, 400 and 1000 MHz
d. 2.4 and 2.5 THz, 400 and 1000 GHz

Solution: c) 2.4 and 2.5 GHz, 400 and 1000 MHz

Q 6) _____ supports low energy radio operation.

a. Bluetooth
b. RFID/NFC
c. IETF 6LoWPAN
d. IEFT CoAP

Solution: a) Bluetooth

Q 7) _______ collision occurs when signals from multiple tags simultaneously arrive at the reader.

a. Reader to reader
b. Reader to tag
c. Tag to tag
d. None of these

Solution: c) Tag to tag

Q 8) _______ collision occurs when a tag receives multiple concurrent queries from the different readers.

a. Tag to tag
b. Reader to tag
c. Reader to reader
d. Tag to reader

Solution: b) Reader to tag

Q 9) Collision causes loss of identification time and increases in power consumption by the reader.

a. True
b. False

Solution: a) True

Q 10) _____ collision occurs when the neighboring reader simultaneously interrogate a specific tag in the same frequency band.

a. Reader to tag
b. Tag to tag
c. Reader to reader
d. None of these

Solution: a) Reader to tag

Q 11) The main difference between active and passive tag is _____.

a. Tag's frequency
b. Tag's power source
c. Tag's communication speed
d. Tag's data storage capacity

Solution:

Q 12) Deploying RFID readers will be ____ than deploying passive RFID tags.

a. Less or equal expensive (depends on setup)
b. Less expensive
c. Equally expensive
d. More expensive

Solution: d) More expensive

Q 13) Which RFID frequency uses Passive Backscatter to couple the reader and tag?

a. UHF
b. LF
c. Microwave
d. Ultra violet

Solution: a) UHF

Q 14) Which Standards body has published the largest number of standards related to RFID technology?

a. IEEE
b. ISO
c. ANSI
d. IEC

Solution: b) ISO

Q 15) Which is not a part of an RFID interrogator?

a. Power amplifier
b. Oscillator
c. Controller/processor
d. Inlay

Solution: d) Inlay

Q 16) Match the following characteristics of RFID Middleware-

Column A Column B
1) Application Interface Handles processing logic such as Data filtering, aggregation, etc.
2) Data Process and storage Handles the interaction with the RFID hardware.
3) Reader Interface Handles readers and tags configuration and services.
4) Middleware Management Provides control to access, communicate and configure with the application.

Solution:
1) Application Interface - Provides control to access, communicate and configure with the application.
2) Data Process and storage - Handles processing logic such as Data filtering, aggregation, etc.
3) Reader Interface - Handles the interaction with the RFID hardware.
4) Middleware Management - Handles readers and tags configuration and services.

    

                PAGE 1   ||   PAGE 2   ||   PAGE 3   ||   PAGE 4


Comments

Popular posts from this blog

Android Architecture Stack

Hello Everyone! In this article we are discussing about the android architecture. It is essential for all the android application developers to understand the android architecture to get a clearer idea about the structure on which the application is made. From the exam point of view, the android architecture stack question has been asked several times (sometimes along with the Dalvik Virtual Machine ). Android operating system is a stack of software components which is roughly divided into five sections and four layers. The five sections of android architecture are- Linux kernel Libraries Android Runtime Application Framework Applications This is a layered architecture with each section having a different functionality. A) Linux Kernel - It is the bottom most layer of the architecture. This is the kernel on which android is based. This layer provides a level of abstraction between the hardware devices. It also contains all the l...

UML - Use Case Diagram for Vending Machine

Hello Everyone! Here is an example of an Use case Diagram of a Vending Machine System. Problem Statement - A vending machine accepts coins for variety of products. The user selects the drinks from products available through selection panel. If the drink is available the price of the product is displayed. The user then deposits the coins depending on the price of the product. Coin collector collects coin after stipulated time the controller will compare the deposited coin with price. If amount deposited is less than price then error message will be displayed and all deposited coin will be dispensed by the coin dispenser else the drink will be dispensed by the product dispenser. Check out other UML (Unified Modeling Language) Diagrams - Class Diagram   Object Diagram   Sequence Diagram Collaboration Diagram   Activity Diagram   State Diagram   Component Diagram   Deployment Diagram  

Mumbai University/BE IT/User Interaction Design/Process of Designing, Prototyping and Construction/Multiple Choice Questions - Part 3

Hello Everyone! This article is based on the common Multiple Choice Questions related to User Interface Design. The MCQs are based on the Module 4 of the syllabus- Process of Designing, Prototyping and Construction. From the University Exam point of view, these MCQs were given as question bank in the 2020 Mumbai University-BE-Information Technology Exam for the subject- User Interface Design. The MCQs set is prepared from taking different cluster data. Q 1) The use of touch in the interface is known as _______. a. Haptic Interfaces b. Multimedia Interface c. Multimodal Interface d. Gesture Interface Solution: a) Haptic Interfaces ...