Skip to main content

MIS MCQs on Information System, Data-Information-Knowledge and Knowledge Management System

Hello Everyone!

This is another article based on MCQs, related to Management Information System. These are the general MCQs which are commonly asked in exams and include topics like the basic introduction to Information System and its types, Data-Information-Knowledge and Knowledge Management System.



Learn more about the "Information system and its types".
Also check out the First Part  and Second Part of Social Computing MCQs.

Q 1) A data warehouse is which of the following?

a. Can be updated by end users
b. Organized around important subject areas
c. Contains numerous naming conventions and formats
d. Contains only current data

Solution: b) Organized around important subject areas

Q 2) A goal of data mining includes which of the following?

a. To create a new data warehouse
b. To explain some observed event or condition
c. To confirm that data exists
d. To analyze data for expected relationships

Solution: b) To explain some observed event or condition

Q 3) A snowflake schema is which of the following types of table?

a. Helper
b. Fact
c. Dimension
d. All of the above

Solution: d) All of the above

Q 4) A star schema has what type of relationship between a dimension and fact table?

a. One to one
b. One to many
c. Many to many
d. All of them

Solution: b) One to many

Q 5) An _____ is a set of entities of the same type that share the same properties, or attributes.

a. Entity set
b. Relation set
c. Attribute set
d. Entity model

Solution: a) Entity set

Q 6) Data scrubbing is which of the following?

a. A process to load the data in the data warehouse and to create the necessary indexes
b. A process to upgrade the quality of data before it is moved into a data warehouse
c. A process to reject data from the data warehouse and to create the necessary indexes
d. A process to upgrade the quality of data after it is moved into a data warehouse.

Solution: b) A process to upgrade the quality of data before it is moved into a data warehouse

Q 7) Data transformation includes which of the following?

a. Separating data from one source into various sources of data
b. A process to change data from a summary level to a detailed level
c. Joining data from one source into various sources of data
d. A process to change data from a detailed level to a summary level

Solution: b) A process to change data from a summary level to a detailed level

Q 8) Entity is a ______.

a. Thing in real world
b. Object of relation
c. Present working model
d. Model of relation

Solution: a) Thing in real world

Q 9) Fact tables are which of the following?

a. Partially denormalized
b. Partially normalized
c. Completely normalized
d. Completely denormalized

Solution: c) Completely normalized

Q 10) Identify the step of KMS. Like a library the knowledge must be kept current.

a. Create
b. Capture
c. Refine
d. Manage

Solution: d) Manage

Q 11) Point out the wrong statement.

a. Data is factual information for analysis
b. BI is a category of database software that provides an interface to help users quickly and interactively scrutinize the results in a variety of dimensions of the data
c. Customer relationship management entails all aspects of interaction that a company has with its customers
d. None of the above

Solution: b) BI is a category of database software that provides an interface to help users quickly and interactively scrutinize the results in a variety of dimensions of the data

Q 12) The generic two-level data warehouse architecture includes which of the following?

a. Data that can extracted from numerous internal and external sources
b. Near real-time updates
c. At least one data mart
d. All of the above

Solution: d) All of the above

Q 13) The set of processes developed in an organization to create, gather, store, transfer, and apply knowledge, best describes ________.

a. Organizational learnings
b. Knowledge management
c. Organizational memory
d. Knowledge assets

Solution: b) Knowledge management

Q 14) A ____ is a system where operations like data extraction, transformation and loading operations are executed.

a. Data staging
b. ETL
c. Data integration
d. None of the above

Solution: a) Data staging

Q 15) Data mining is used for _____.

a. Customer profiling
b. Text mining
c. Web analysis
d. All of the above

Solution: d) All of the above

PAGE 1 | PAGE 2 | PAGE 3 | PAGE 4 | PAGE 5 | PAGE 6 | PAGE 7

Comments

Popular posts from this blog

Android Architecture Stack

Hello Everyone! In this article we are discussing about the android architecture. It is essential for all the android application developers to understand the android architecture to get a clearer idea about the structure on which the application is made. From the exam point of view, the android architecture stack question has been asked several times (sometimes along with the Dalvik Virtual Machine ). Android operating system is a stack of software components which is roughly divided into five sections and four layers. The five sections of android architecture are- Linux kernel Libraries Android Runtime Application Framework Applications This is a layered architecture with each section having a different functionality. A) Linux Kernel - It is the bottom most layer of the architecture. This is the kernel on which android is based. This layer provides a level of abstraction between the hardware devices. It also contains all the l...

UML - Use Case Diagram for Vending Machine

Hello Everyone! Here is an example of an Use case Diagram of a Vending Machine System. Problem Statement - A vending machine accepts coins for variety of products. The user selects the drinks from products available through selection panel. If the drink is available the price of the product is displayed. The user then deposits the coins depending on the price of the product. Coin collector collects coin after stipulated time the controller will compare the deposited coin with price. If amount deposited is less than price then error message will be displayed and all deposited coin will be dispensed by the coin dispenser else the drink will be dispensed by the product dispenser. Check out other UML (Unified Modeling Language) Diagrams - Class Diagram   Object Diagram   Sequence Diagram Collaboration Diagram   Activity Diagram   State Diagram   Component Diagram   Deployment Diagram  

Mumbai University/BE IT/User Interaction Design/Process of Designing, Prototyping and Construction/Multiple Choice Questions - Part 3

Hello Everyone! This article is based on the common Multiple Choice Questions related to User Interface Design. The MCQs are based on the Module 4 of the syllabus- Process of Designing, Prototyping and Construction. From the University Exam point of view, these MCQs were given as question bank in the 2020 Mumbai University-BE-Information Technology Exam for the subject- User Interface Design. The MCQs set is prepared from taking different cluster data. Q 1) The use of touch in the interface is known as _______. a. Haptic Interfaces b. Multimedia Interface c. Multimodal Interface d. Gesture Interface Solution: a) Haptic Interfaces ...